Tässäpä kirja, josta olen erityisen innoissani!
Celeste Ngn Tulenarkoja asioita on pyörinyt jo pitkään arvostelukappalepinossani ja uhkasi jo hautautua sinne lopullisesti, kunnes viime viikolla tartuin siihen ajatuksenani lukea pari ensimmäistä sivua ja laittaa kirja eteenpäin kiertoon, ellei se imaisisi mukaansa. Ehdin lukea vain pari ensimmäistä lausetta, kun jo tiesin, että tämän kirjan haluan lukea heti seuraavaksi.
Tapahtumat alkavat Richardsonin kodin tulipalosta, mutta varsinainen tapahtumaketju on käynnistynyt jo paljon aiemmin, joten räväkän alun jälkeen ajassa palataan joitakin kuukausia taakse päin.
Kirjassa kuvataan porvarillista Shaker Heightsin asuinaluetta 1990-luvulla. Kaikki näyttää niin idylliseltä kuin vain amerikkalaisessa esikaupunkiunelmassa näyttää saattaa. Varakkaat perheet asuvat komeissa taloissaan, joita ympäröi (palvelusväen) hyvin hoitama nurmikko, talon edustalle tai autotalliin ilmestyy illan mittaan useampia autoja (lapsilla omat) ja talojen kauniit ja komeat asukkaat edustavat hyvinvoivaa ja itsestään huoltapitävää kansanosaa.
Pinnan alla kuitenkin kuplii.
Rouva Richardson on ulkoisilla mittapuilla mitattuna erittäin hyvä äiti, mutta hänen suhteensa perheen kuopukseen, Izzyyn on ongelmallinen. Izzy ei myöskään tule toimeen sisarustensa Lexien ja Tripin kanssa. Perheestä läheisin on Moody, joka ystävystyy kaupunkiin muuttavan Pearlin kanssa. Hän asuu äitinsä Mian kanssa vuokralla rouva Richardsonin perimässä asunnossa. Mia työskentelee myös perheen kodinhoitajana. Varsinaisesti hän kuitenkin on valokuvataiteilija. Mian luota Izzy ja Richardsonin muutkin lapset löytävät tarvittaessa turvapaikan.
Kirjan toisessa tarinalinjassa seurataan huoltajuustaistoa, jossa pitkään lapsettomuudesta kärsinyt pariskunta ottaa hoitaakseen paloasemalle hylätyn vauvan. Tilanne mutkistuu, kun vauvan äiti ilmestyy viime metreillä kuvioihin mukaan. Seuraa repivä taistelu vanhemmuudesta, ja siihen koko Shaker Heights tempautuu mukaan. Taistelu paljastaa ne rajalinjat joita virallisesti ei Shaker Heightsissa tunneta, kuten rodullinen ja taloudellinen epäoikeudenmukaisuus. Näky ei ole kaunis, mutta Ng välttää silti mustavalkoisuuden ansan. Käsiteltäviin asioihin ei ole yksiselitteisiä oikeita tai vääriä ratkaisuja.
Mitä on hyvä äitiys ja vanhemmuus? Onko se aineellista hyvää, henkistä yhteyttä vai kulttuurista samankaltaisuutta? Celeste Ng tutkii kirjassaan erilaisia perheitä ja perhekohtaloita. Aina saman perheen jäsenet eivät suinkaan ole kaikista läheisimpiä, joskus oman perheen joutuu rakentamaan itselleen valitsemistaan henkilöistä. Erityisesti äitien ja tytärten keskinäiset suhteet ovat lähitarkastelussa.
Ng raaputtaa porvarillisten perhe- ja asuinaluekiiltokuvien pintaa, kurkistaa kulissien taakse. Kerronnassa ja kysymyksenasettelussa on paljon samaa kuin australialaisella Liane Moriartylla. Myös kirjan rakenne on samankaltainen kuin useissa Moriartyn teoksissa. Aluksi hyvin tavanomaiselta vaikuttava lähiö ja perhe saa pikku hiljaa kerroksia ja syvyyttä, kun tarinaa kuoritaan auki kerros kerrallaan. Ng ja Moriarty ovat mielestäni molemmat oivallisia esimerkkejä ns. älykkäästä viihdekirjallisuudesta, jossa erinomainen kieli ja monikerroksinen pohdinta yhdistyvät kepeään luettavuuteen ja ihmissuhdekuvaukseen.
Tässä tapauksessa tosin jouduin aluksi sopeutumaan kielen rytmiin. Varsinaisesti Ngn teksti ei ole hidassoutuista tai liian yksityiskohtaista, mutta jonkin verran rauhoittumista ja keskittymistä se kuitenkin vaatii. Alkuun päästyäni ahminkin kirjaa vauhdilla eteenpäin, mutta seuraavalla lukukerralla ensimmäiset sivut tuntuivat taas tahmeilta ennen kuin pääsin sisälle. Tulenarkoja asioita onkin parhaimmillaan muutamalla lukukerralla hotkaistuna.
Kirjasta ollaan tekemässä tv-sarjaa, jonka tuottaa Reese Witherspoon. Tarina onkin helppo nähdä niin tv-ruudulla kuin valkokankaalla. Tarinan sijoittuminen 90-luvulle tehnee siitä lavastuksen ja puvustuksen puolesta melkoista silmäkarkkia. Kirjailijan esikoisromaani Olisi jotain kerrottavaa on puolestaan ilmestynyt suomeksi tänä vuonna. Ehdottomasti tulen lukemaan senkin.
Celeste Ng: Tulenarkoja asioita (Little Fires Everywhere 2017)
Gummerus 2019
Suomantanut Sari Karhulahti
384s.